Bild/form&design
Design & Inredning | Grafisk design & Reklam | Drottning Blanka i Lund
Det linjära perspektivet
Perspektivet i en bild skapar en illusion av djup på en alldeles platt yta - magiskt!
Hur fungerar det egentligen?
I denna videon pratar Dr.Beth Harris och Dr. Steven Zucker om hur det linjära perspektivet fungerar, samt lite om dess bakgrund. Konversationen är en del av 'Smart history' en serie filmer utgivna av Kahn Academy.
När du har sett denna filmen bör du kunna rita upp ett rum med ett rutigt golv i perfekt perspektiv. Du bör även kunna nämna de tre beståndsdelar man använder sig av för att skapa det linjära perspektivet!
Enpunktsperspektivet
Centralperspektiv eller enpunktsperspektiv är en teknik inom konsten för att antyda avstånd i målningar och teckningar. Denna form av perspektiv uppfanns och utvecklades av Filippo Brunelleschi i 1400-talets Italien.
Idealstaden (1475), Piero della Francesca.
Tvåpunktsperspektiv
Tvåpunktsperspektivet använder sig av två flyktpunkter placerade i höjd med horisontallinjen.
Grodperspektiv - horisontlinjen är lågt placerad
Fågelperspektiv - horisontlinjen är högt placerad
Luftperspektivet utnyttjar de förändringar som sker i färgen, valörerna och skärpan, när föremålen avlägsnas från betraktaren; den till synes blå färgen på ett avlägset liggande berg är ett påtagligt fenomen, vilket kan utnyttjas inom luftperspektivet. Det är således luften, som finns mellan betraktaren och motivet, som bidrar till att färgen blånar, valören blir ljusare och skärpan avtar och blir diffus. Långt före upptäckten av centralperspektivet användes luftperspektivet för att förklara rumsliga förhållanden i bilder.
Luftperspektiv
'Relativity' till vänster och 'Belvedere' nedan, bägge tecknade av M. C. Escher, en mästare på omöjliga perspektiv